Valmistautuminen vankilaan

Vankilaan joutuminen on viesti yhteiskunnalta sinulle, että on aika pysähtyä. Vaikka vankila on rangaistus, sen tehtävä on myös tukea pois haitallisista elämäntavoista, tarjota mahdollisuus avoimeen keskusteluun ammattilaisten kanssa sekä etsiä uutta suuntaa esimerkiksi kouluttautumalla tai osallistumalla erilaisiin ryhmiin.

Rangaistuksen suorittaminen ei ehkä kuulunut suunnitelmiisi, mutta yritä kääntää asia voitoksesi. Ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin.

Alla on vinkkejä, miten vankilassa toimitaan ja miten itse voit valmistautua toimimaan.

Mene ajoissa vankilaan

Mikäli menet vapaalta jalalta vankilaan, saavu paikalle oikeaan kellonaikaan selvin päin. Myöhästyminen voi vaikeuttaa heti monia asioita. Jos siltä tuntuu, pyydä mukaan saattajaksi omainen tai hyvä kaveri.

Aluksi joudut joksikin aikaa matkaselliin, joka ei ole kiva paikka. Ikävä kyllä aika matkasellissä saattaa venyä pitkäksikin. Matkasellistä matka jatkuu vastaanotto-osastolle, jossa tehdään rekisteröintejä ja pääset valokuvaan. Sen jälkeen siirryt useimmissa vankiloissa tulo-osastolle.

Tulo-osastolla voit tavata vankilan eri työntekijöitä, kuten rikosseuraamusesimiehen, opinto-ohjaajan sekä sosiaalityön ohjaajan tai sosiaalityöntekijän. Keskustelujen tavoitteena on löytää sinulle oikeanlainen asuinosasto ja työ.

Kuten matkasellissä, tulo-osastollakin voi vierähtää joskus viikkoja tai jopa kuukausia. Passiivinen odottelu saattaa turhauttaa, mutta tämä on onneksi välivaihe.

Tulohaastattelussa sinulta kysytään elämäntilanteesta ennen vankilaa. Kannattaa kertoa itselle tärkeistä perhesuhteista, jotta suhteiden ylläpito esimerkiksi omiin lapsiin merkitään rangaistusajan suunnitelmaan eli ransuun.

Lue mikä ransu on ja miksi se on tärkeä

Myös päihde- ja mielenterveysasioihin on vankilassa saatavilla apua.

Lue lisää päihteistä, mielenterveystä ja vankeudesta. 

Vinkkejä kun saavut varsinaiselle osastolle

  • Muista asiallinen käytös toisia ihmisiä kohtaan. Kysy, miten asiat toimivat, kuten puhelin, posti, raha-asiat, työpaikat, miten työntekijöiden kanssa asioidaan. Vankilalla on myös tulo-opas. Jos et ole saanut sitä saapuessasi, pyydä se itsellesi.
  • Kirkko, kirjasto, psykologi – mene vaikka et mielestäsi tarvitse tätä. Verkostoidut ja pärjäät paremmin vankilassa.
  • Mene töihin, vaikka se olisi kuinka haastavaa, sillä arki pitää saada sujumaan. Muuten voit pahimmillaan sortua päihteisiin tai väkivaltaan.

Osastolla puolen vuoden kuluttua

Tässä vangin antamia vinkkejä:

  • Kysy ja pyydä henkilökunnalta ransun päivitystä. Ransu on virallinen dokumentti, johon vedotaan, kun haet joskus avotaloon tai muita vapauksia. Ole oma-aloitteinen.
  • Pyydä siihen päivitys myös psykologilta, sosiaalityöntekijältä, pastorilta jne. Aktiivisuuden osoitus ransussa on avain parempaan tulevaisuuteen vankilassa. Virkailijat, johtajat ja muut vaihtuvat, mutta ransu pysyy.
  • Kiinnostu opiskelusta. Saat tietoa mahdollisuuksista, joita on vaikeaa selvittää suljetussa vankilassa.
  • Pitkä kakku: keskity tähän hetkeen, älä kelaa liikaa tulevaisuutta.
  • Aivot narikassa eli tietoinen laitostuminen on yksi tapa lusia. Sillä voi päästä pahimpien asioiden ja vuosien yli, mutta sitten voi olla huomattavasti vaikeampi palata takaisin ”normaaliin” elämään – mitä se siinä vaiheessa tarkoittaakaan.
  • Käy läpi syyllisyys, viha, kosto, katkeruus, itsetuhoisuus, mutta älä yksin. Kaikkiin löytyy fiksua ja toimivaa apua suljetussa vankilassa: Väkivallan ennaltaehkäisy -kurssi, Antiriippuvuudet-kurssi, pastori, psykologi…
  • Oikealla asenteella kurssille, tulee tärkeä merkintä myös ransuun.

Lopuksi: paistaa se aurinko risukasaankin

Vankilassa mikään ei toimi ja vedä niin kuin vapaudessa. Esimerkiksi tietotekniikka on vasta tulossa osaksi vankeinhoitoa. Tulo-osasto voi olla järkytys, jossa kaikki tuntuvat olevan jollakin tavalla sekaisin. Ovi on kiinni 23 tuntia vuorokaudessa.

Varaudu myös siihen, että kohtaamiesi ihmisten joukossa on persoonia, joiden kanssa et heti tekisi tuttavuutta siviilissä.

Onneksi on olemassa laillisia oljenkorsia, jotka auttavat tuomion suorittamisessa. Läheiset ihmiset, oma aktiivisuus vankeusaikana ja ransu ovat niitä, jotka vievät eteenpäin ja auttavat oikeiden valintojen tekemisessä.

Reilusti yli puolet vangeista ei enää palaa vankilaan kolmen vuoden sisällä vapautumisesta, ja koevapauden kautta vapautuneista luku on vielä suurempi. Mikset päättäisi, että haluat olla heidän joukossaan.

Katso Spartak Kajaanin tekemä video Ensivenkulan ensiaskeleet.